Basiskartlegging / FMS

Functional Movement Screen

….er et paradigmeskifte for arbeidet med skadeforebygging på alle nivå og for å levere idrettsprestasjoner. Det være seg i det lokale lysløyperennet eller i kampen om OL-gull! FMS er et kartleggingssystem av grunnleggende, funksjonelle bevegelsesmønstre, asymmetrier og stabilitet/mobilitet. 7 grunnleggende tester scores fra 0 til 3 poeng. Toppscoren er altså 21.

FMS avslører hvor du skal konsentrere treningen for å unngå skader og prestere optimalt. FMS er nå brukt av fotballklubber i nederlandsk Æresdivisjon, italiensk Serie A, Bundesliga og Premier League, flere klubber i amerikansk fotball (NFL) og i basket i USA (NBA). Også politiavdelinger, Brannvesen i USA og spesialavdelinger i forsvaret (Navy Seals) gjør bruk av FMS. I Olympiatoppens kartleggingsverktøy, utgjør FMS en vesentlig del. Det norske hopplandslaget offentliggjorde i 2013 at de tar i bruk FMS.

Testingen er rask og effektiv – spesielt er FMS egnet for å kartlegge innsatsområder i lag. Men det krever motivasjon og dedikasjon til å ta tak i eventuelle funn!

FMS er resultatet av årevis med forskning og utvikling. Filosofien utvikler treningsprogrammer basert på den enkeltes bevegelsesmønstre. Det gjør systemet like effektivt på veien tilbake fra skade som i treningsarbeidet  for å oppnå resultater –  fordi det er målrettet mot svakheter som må korrigeres for å bli skadefri og/eller for å prestere bedre!

Det er ikke hvem som helst som har utviklet FMS.  Bakmennene er professorene i fysioterapi Gray Cook og Kyle Kiesel, samt professor i Athletic Training Lee Burton.

Aktivklinikkens terapeuter har alle tatt sertifiseringskursene i FMS. Våre fysioterapeuter var de første sertifiserte FMS-spesialister i Norge. Nå bruker f.eks Norges Toppidrettsgymnas Lillehammer systemet FMS aktivt på sine utøvere. Det samme har Fotballinja ved Lillehammer vgs. gjort.

Vil du vite mer? Besøk www.functionalmovement.com/fms

Aktivklinikken-WEB-22

Idrettsspesifikk basiskartlegging

Med basis i FMS kan vi utvide dokumentasjonen av bevegelsesmønstrene som er nøkkelen til normal funksjon. Ved å utvide testingen til å omfatte idrettsspesifikke detaljer, kan vi avsløre problemområder som har direkte innvirkning på skadeforebygging og prestasjoner i enkelte spesialidretter. Dette er ny kunnskap og det er få som har kompetansen. Foreløpig er det ikke utviklet spesifikk basiskartlegging for alle idretter. Er du topputøver eller genuint opptatt av de små detaljene som kan gjøre deg enda bedre, sjekk om din idrett har en enda dypere kartlegging enn FMS! Fysioterapeut og basistrener Einar Kalsæg kan svare deg på hva som er oppdatert kartlegging.